Učenci so seznanjeni z novostmi v ekologiji. Na šoli se posebej zbirajo različni odpadki za reciklažo: kartuše, baterije, plastični pokrovčki … Na dnevih dejavnosti  učenci čistijo okolico šole in zbirajo odpadni papir.

Učenci in zaposleni se  po najboljših močeh trudimo, da bi zmanjšali onesnaževanje okolja.

Vodja projektnega tima je Franka Pavić Sodja.

 

Eko projekt

 

11. festival naše prihodnosti

11. festival naše prihodnosti

Z nadarjenimi in ustvarjalnimi učenci naše šole smo se udeležili 11. Festivala naše prihodnosti na OŠ Orehek. Festival združuje vse gorenjske osnovne šole.

Učenci so se udeležili različnih delavnic, kjer so nadgrajevali svoja znanja, pridobivali nove veščine, spretnosti, potešili radovednost in sklepali nova prijateljstva.

Poseben gost festivala je bil Nik Škrlec, ki ga slovenska javnost pozna po odličnem spominu, saj zna preko 300 decimalnih števil števila π. Presenečeni smo bili,  ko je povedal, zna sestaviti več Rubikovih kock po spominu  z zavezanimi očmi in,  da pozna vse poštne številke v Sloveniji. Potrdimo vam, da to drži,  saj smo ga preverili in pozna tudi številke pošt v Bohinju.

 

V času festivala se je v živo oglasila oddaja Hudo prvega programa RTV SLO, pri kateri sta sodelovali naši učenki Ana Rožič in Alja Čuden.  Mladi so povedali, kako vidijo svojo prihodnost in kakšen pomen ima pridobivanja znanja na poti do uspeha. V oddaji je sodeloval tudi  Nik Škrlec in drugi zanimivi gostje.

Oddaji najdete in ji lahko prisluhnete na naslednji povezavi: https://prvi.rtvslo.si/podkast/hudo/44962476/175004011

Mentorici: Nina Kožar Mencinger in Urška Beznik

Obiski kmetij in planin v okviru izbirnega predmeta KMD

Obiski kmetij in planin v okviru izbirnega predmeta KMD

Začel se je mesec december, sneg je pobelil višje ležeče bohinjske vasi in planine,  z učenci izbirnega predmeta kmetijska dela pa smo uspeli v novembru in septembru izkoristiti nekaj lepih, sončnih dni za  obiske kmetij in planine Zajavornik.

Namen obiskov je bil spoznati planinsko pašništvo in ga primerjati s pašo v dolini , spoznati sirarjenje na tradicionalen način, ozaveščati  osnovnošolce o načinu pridelave hrane na naravi najbolj prijazen način brez kemičnih dodatkov in predstaviti kratke dobavne verige »od vil do vilic«.

Hvala vsem, ki ste nas sprejeli in nam sporočili, da se z zagnanostjo, dobro voljo, predanostjo, marsikaj da in da naj se stavka,  »Saj se ne splača. », izogibamo. Hvala za vse dobrote, ki smo jih zaužili pri vas in za izkušnje, ki smo jih dobili na obiskih. Z vseh obiskov smo se zadovoljni vračali in se že veselimo novih.

Ekološki kmetiji Pr Loncnar in Pr Tonejc smo obiskali v okviru projekta Vzpostavitev pogojev za eko regijo BO JA.

Urška Beznik

Projekt: Vzpostavitev pogojev za eko regijo BO JA

Projekt: Vzpostavitev pogojev za eko regijo BO JA

Naša šola je bila v zadnjem letu vključena v projekt Vzpostavitev pogojev za EKO regijo BO JA. V 1. fazi je šola kot partner izvedla več mikro pilotnih projektov s katerimi želimo povečati promocijo ekološke hrane med učenci in zaposlenimi. Z učenci smo izvedli ogled dobrih praks EKO kmetij v Bohinju, za vzpostavitev ekološkega vrta smo nakupili vrtnarsko opremo in ekološke sadike, s čimer smo s praktičnim znanjem vzpodbujali in promovirali samooskrben ekološki način pridelave hrane med učenci. Izvedenih je bilo več ekoloških dni, kjer so se  predstavile ekološke kmetije, ter na jedilnik dodatno vključevali ekološka živila. Skupaj s partnerji projekta Janez Loncnar, Ekološka kmetija pr’Tonejovc in zunanjim izvajalcem Nonina špajza smo poskrbeli za več ekoloških dni na osnovni šoli. Vzporedno s potekom projekta je naša šola aktivno sodelovala tudi pri vzpostavitvi akcijskega načrta in izobraževalnih, svetovalnih in kuharskih delavnic na temo samooskrbe.

Koristne povezave:

https://www.las-gorenjskakosarica.si/vzpostavitev-pogojev-za-eko-regijo-bo-ja/

Evropska komisija, EKSRP

Program razvoja podeželja

 

Tekmovanje v znanju o sladkorni bolezni

Tekmovanje v znanju o sladkorni bolezni

Zveza društev diabetikov Slovenije že petindvajseto leto zapored organizira tekmovanje v znanju o sladkorni bolezni. Kljub temu, da se priznanje na šteje za Zoisovo štipendijo, je med mladimi še vedno zanimanje.  Mladi se zavedajo, da jim bo na življenjski poti in ob skrbi za zdravje, poznavanje vzrokov in posledic te bolezni, napotilo za čim bolj zdrav način življenja.

Šolskega tekmovanja se je udeležilo 12 učencev iz 8. in 9. razreda. 

Bronasto priznanje so prejeli devetošolci in sicer: Ela Markelj, Sara Koren, Eva Colja Obiako in Lev Krkoč.

Na državno tekmovanje sta se uvrstili Sara Koren in Eva Colja Obiako. Eva je dobitnica srebrnega priznanja, Sari pa je do priznanja zmanjkala le 1 točka.

Dobitnici priznanja in vsem tekmovalcem iskreno čestitam.

Mentorica  Urška Beznik

BOŽIČNO-NOVOLETNI SEJEM

BOŽIČNO-NOVOLETNI SEJEM

V soboto dopoldne, 2. 12. 2023, vas vabimo na BOŽIČNO-NOVOLETNI SEJEM.

Naredili smo mila, uhane, zapestnice, voščilnice… Na voljo bodo izdelki iz gline – božični okraski, podstavki za zajemalko, angelčki …

Prostovoljni prispevki za izdelke bodo namenjeni Šolskemu skladu za socialno pomoč in nadstandard učencev naše šole.

Pridite na našo stojnico v trgovino Mercator in podprite naš trud in delo. Se vidimo!

Alenka Rozman

Arhivi

Dostopnost