V tem tednu letos poteka že 7. zaporedna vseslovenska akcija, s katero se ozavešča o pomenu ohranjanja pisanja z roko. Organizira jo Društvo Radi pišemo z roko skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport,  Zavodom  RS za šolstvo ter nekaterimi uspešnimi podjetji. Zaradi trenutnih epidemioloških razmer bo akcija podaljšana.

Ker živimo v svetu digitalne dobe, postaja pisanje z roko vse manj izrazito. Na naši šoli učence vzpodbujamo, da pišejo čitljivo in tekoče ter da pisanje na računalnik ne nadomesti pisanja z roko. Le-to ima namreč več prednosti – naj jih naštejem samo nekaj: boljši spomin, ustvarjanje več idej, dolgotrajnejša pozornost, celovitejše delovanje možganov, izražanje spoštovanja in naklonjenosti, izboljšanje finih motoričnih spretnosti, ohranjanje možganov v dobri formi, ko smo starejši.

Še posebej v tem tednu vas vabimo, da čim več pišete z roko tudi starši, saj ste vi največji zgled svojim otrokom. Nakupovalni seznam, vabilo, sporočilo, pripomba in še marsikaj drugega naj bo napisano z roko.

Na šolski Facebook strani lahko objavite svoj rokopis na brezčrten papir s pisanimi črkami in napišete: ‘To je moja pisava. Ponosna (ponosen) sem nanjo, saj je izvirna in neponovljiva’. Zraven se lahko tudi podpišete.

V šoli bomo skupaj z učenci izvedli različne dejavnosti na to temo, ob končani akciji pa pripravili razstavo.

Vabljeni k pisanju z roko.

Ana M. Sodja

Dostopnost