Tudi letos bomo na tretji petek v novembru, 20. 11. 2020, obeležili Dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ) s sloganom »Zajtrk z medom – super dan!«. Letos je  jubilejni, deseti po vrsti. Njegova izvedba bo zaradi epidemije covid-19 letos drugačna.
Pozornost  bo namenjena ozaveščanju in spodbujanju širše javnosti k obeležiti Dneva slovenske hrane tudi na način zajtrkovanja doma z izbranimi živili, in sicer kruhom, maslom, mlekom, medom in jabolkom.
Zajtrka kot posebnega dodatnega oziroma samostojnega obroka za otroke šole in vrtca zaradi razmer ne bomo pripravljali, zato smo se odločili, da v tem in naslednjem tednu pri pouku na daljavo del šolske ure, oziroma drugih dejavnosti namenimo Dnevu slovenske hrane in Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku ter pomenu rednega zajtrkovanja. Tudi starši lahko spodbudite vaše otroke naj na ta dan kar sami, ali pa z vašo pomočjo, pripravijo zajtrk, ki bo vključeval živila, ki sestavljajo Tradicionalni slovenski zajtrk.
Ker delajo učenci od doma, lahko zjutraj kasneje vstanejo, zato jih spodbujajte naj vsak dan pričnejo z zajtrkom. Če ste doma tudi vi,  jim bodite vzgled. Zajtrk telo oskrbi s potrebno energijo in hranilnimi snovmi in pozitivno vpliva na učenje. Več informacij v zvezi z zdravo prehrano dobite na: https://www.nijz.si/sl/svetovni-dan-hrane-2020.

K ostajamo doma, lahko več časa namenimo branju. Pripravljen je izbor najboljših otroških in mladinskih knjig ter izbor strokovne literature na temo hrane in prehrane. Najdete jih na naslednji povezavi: https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/izbor-kakovostne-literature-na-temo-prehrane/
vodja prehrane Urška Beznik

Dostopnost