Najstarejši samostan, prvi slovenski roman, prvi slovenski tiskani knjigi, največja reka na Dolenjskem, zadnji čarovniški proces, … vse to v enem samem dnevu.

In ne samo to. Devetošolci so na zadnjem kulturnem dnevu popotovali na Dolenjsko in povezali znanje slovenščine, zgodovine in geografije. V Stični so raziskali cistercijanski samostan in znamenite Stiške rokopise. Na poti do Rašice so se spomnili Jurčičevega Desetega brata (prvi slovenski roman) in se zapeljali čez Krko, najdaljšo dolenjsko reko, znano po lehnjakovih pragovih. Na Trubarjevi domačiji v Rašici so ob poglobljeni razlagi vodiča spoznavali okoliščine nastanka prvih slovenskih tiskanih knjig. Na poti do Ribnice so se spomnili tudi Frana Levstika in njegovega Martina Krpana. V Ribnici so imeli daljšo postojanko, saj so se na delavnici pletenja košar v Rokodelskem centru učili umetnosti suhorobarstva, podali pa so se tudi na odkrivanje muzejskih zbirk v Muzeju Ribnica (stalni razstavi Suha roba in lončarstvo ter Boj krvavi zoper čarovniško zalego in zanimivo začasno razstavo o spodnjem perilu Druga koža). Zadnji postanek na gradu Turjak jim bo ostal v spominu predvsem zaradi mogočne lipe, ki je povezana s Prešernovo pesmijo Turjaška Rozamunda.

Devetošolci so se izkazali kot pravi Ribničani, saj so izdelali lepe košarice iz vrbja, obenem pa tudi kot izredno dobri turistični vodniki s svojimi vnaprej pripravljenimi tematskimi nastopi.

Nataša Mrak in Marija Helena Logar

Dostopnost